Ons plekje in het heelal.
De zon is het middelpunt van ons stelsel en we beschouwen de zon als stilstaand. De Maan draait in 30 dagen om de Aarde en daarom zien we de schijngestalten. Omdat de maan in diezelfde tijd ook om zijn as draait zien we altijd dezelfde kant van de maan.
Sterrenhemel
Hoewel nog steeds aantrekkelijk door zijn schoonheid is de sterrenhemel van minder belang geworden voor de zeeman door de komst van satellieten en GPS. In het verleden werden de sterren geschoten om je positie te bepalen wanneer er geen andere mogelijkheid was. Het bestek (positie) was moeilijk te bepalen door ten eerste al de hoogtemeting. De sterren worden zichtbaar als de zon onder gaat, maar dan wordt de horizon minder zichtbaar dus was het zaak de sterren snel te herkennen en te schieten, speciaal als de positie in de buurt van evenaar ligt en de schemering erg kort is.
De noordelijke hemel geeft ons wel een mogelijkheid het kompas te controleren door de aanwezigheid van een kleine ster die heel dicht bij de hemel noordpool staat. Van het makkelijk te vinden sterrenbeeld in de vorm van een steelpannetje = de Grote Beer verlengen we de zijkant tegenover de steel 5 maal naar het noorden en daar staat de Noordpool ster. Een heel goed herkenbare ster is Arcturus , die staat in het verlengde van de steel en werd veelvuldig “geschoten” toen we nog sterbestekken maakten om onze positie te bepalen.
Aan de zuidelijke hemel staat de helderste ster Sirius in het verlengde van de Drie Koningen van het sterrebeeld Orion.